Thursday, February 28, 2019

У ЗАКЛОН! ГМО ИНСЕКТИ, ВОЈНИЦИ ПЕНТАГОНА, ДОЛАЗЕ!

Пентагон жели да направи армију инсеката који шире вирусе. Научници забринути.


Генетички модификоване пољоривредне културе су изнете на тржиште средином 90-тих. Од тада, су ГМО културе заузеле скоро 200 милиона хектара, или око 12% укупних површина под аграрних површина. Без амбиције да се овде шире анализује феномен ГМО, у реченици може да се каже да, по појави ГМО, ништа више није као раније.
Камено доба трансгене технологије је завршено негде крајем прве деценије овог века. Оно што је донело велику промену у поступцима преуређења генома изгледа да је метод који је назван Криспер-Кас, који омогућава далеко префињенију генску манипулацију, као и индуковање одређене мутације у комплетном геному организма. Шта више, ефекат генске промене може да се види ећ у генерацији када јје промена учињена и није потребно додатно укрштање, односно следећа генерација да би се промена показала. Најлепше од свега је што промена може да се врати на претходно стање, тј. постоји реверзибилност поступка. Криспер отвара пут и убрзава еволуцију лабораторијских техника преуређења генома. Промене технологије су тог нивоа а стављају у питање веродостојност садашњих дефиниција ГМО
Иако је потребно још полирања Криспера, он се усавршава из дана у дан, те отвара низ нових путева за прецизније операције.
Међутим, привлачност нових технологија преуређења генома није само у обећавајућим користима у медицини, или пољопривреди, у највећем. „Војна интелигенција“ (англосаксонска игра речи), као што се чини, је нашла свој угао. Угао који може да изазове језу.

“Инсекти савезници“, крилата војска наоружана ГМО вирусима. Да лу су предодређени да штите пољопривредне културе, да буду чувари стабилности исхране, или у дивљи нападачи на све што расте и миче се, у неком будућем биолошком рату?
ИНФОРМАЦИЈА О ПРОГРАМУ ДАРПА „ИНСЕКТИ САВЕЗНИЦИ“ 


Програм „Инсекти савезници“ трага за подесивим, лако и свуда применљивим мерама против потенцијалних природних и инжењерованих претњи снабдевању храном у циљу очувања америчког пољопривредног система. Национална безбедност може брзо да буде угрожена помоћу природних претњи усевима, укључујући патогене, сушу, поплаве и мраз, али посебно претње које могу да изазову државни или недржавни извори.
„Инсекти савезници“ настоје да ублаже утицај ових напада применом циљаних терапија на зреле биљке са ефектима који су изражени у одговарајућим временским оквирима - наиме, у току једне вегетације.
Оваква способност без преседана би дала нужно потребну замену пестицидима, селекционом оплемењивању, чишћењу кошењем и спаљивањем, и крантину, који су често неефикасни против наглог избијања опасности и нису погодни за заштиту зрелих биљака. Да би се развиле такве контра-мере, тимови пројекта „инсекти савезници“ користе природан и ефикасан двостепени систем преношења модификованих гена у биљке: инсекте преносиоце и биљних вируса које преносе.
Три техничке области програма, манипулација вирусима, оптимизација вирусних преносилаца и селекциона генска терапија зрелих биљака, заједно делују у циљу брзе модификације особина биљака без потребе за великом инфраструктуром.
Од почетка програма, тимови „Инсект савезника“ стручни у областима у молекуларне и синтетичке биологије су показали низ техничких достигнућа која обогаћују темељна сазнања о преуређивању гена биљних вируса и биологији преносилаца болести на чему ће програм наставити да се гради.
ДАРПА полаже на биолошку безбедност и сигурности у овом истраживаању. Цео посао се обавља унутар затворених лабораторија, стаклара и других обезбеђених простора. ДАРПА није организована на отвореном финансирању. [Др Блејк Бекстајн/ДАРПА]
Може ли оперативна група инсеката који носе генетички модификоване вирусе да спас америчке фарме, или су они биолошко оружје ван контроле, у настајању?

Ово је расправа која се врти око контраверзног новог пројекта Пентагона названог „Инсекти савезници“. Финансиран од стране Агенције за пројекте напредних одбрамбених истраживања [Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)], пројекат укључује коришћење техника мењања и преуређења гена like CRISPR да би се заразили инсекти модификованим вирусима који би учинили америчке усеве отпорнијим. Ако би, примера ради, поље кукуруза било погођено неочекиваном сушом, или изненада нападнуто од стране патогена, „Инсекти савезници“ би могли да пошаљу армију вашију које носе генетички модификован вирус д би успориле раст кукуруза.
Према ДАРПА веб страници, ове "циљне терапије" би имале ефекта у истој и једној вегетационој сезони, потенцијално чувајући амерички пољопривредни од претњи прехрамбеној сигурности као што су болести, поплаве, мраз па чак и „претњи од стране других држава или нерджавних извора“ [Biomimicry: 7 Clever Technologies Inspired by Nature]
Чланови научне заједнице су сумњичави- У писму објављеном 5. октобра 2018., у научном часопису Сајенс,група од пет научника је изнела забринутост да би пројекат могао лако да буде злоупотребљен као биолошко оружје, или бар да буде схваћено као такво од стране међународне заједнице
 "Према нашем мишљењу оправданост није довољно јасна. На пример, зашто користе инсекте? Могуће је да се користи распрскивач“ рекла је Зелја Вонки, коаутор дописа и професор међународног права на Универзитету у Фрајбургу, Немачка, Вашингтон посту.“ Коришћење инсеката као преносилаца болести је класично биолошко оружје."
Блејк Бекстајн, руководилац програма „Инсекти савезници“ је мање забринут. „Увек када се развија нова и револуционарна технологија, постоји та могућност за нападачку и одбрамбену употребу, „рекао је Бекстајн Вашингтон посту. „Али то није оно што ми радимо. Ми биљци испоручујемо позитивне особине... Желимо да смо сигурни да обезбеђујемо прехрамбену сигурност, јер је прехамбена сигурност равна националној сигурности, како ми то видимо.“
“Инсекти савезници“ су још увек у раној фази развоја и најмање четири америчка колеџа (Бојс Томпсон Институт, Пенсилванија државни универзитет, Охајо државни универзитет и Универзитет Тексаса у Остину) су добили средства за ова истраживања. Бекстејн је рекао Вашингтон посту да је пројекат досегао и први успех. тестирано је да ли биљне ваши могу да заразе стабљике кукуруза вирусом који изазива флуоресцентност. Према Вашингтон посту „кукуруз је засветлео“ [Оригинално објављено на Live Science]

No comments:

Post a Comment