Saturday, January 14, 2017

КАД ПОЛИТИКА ПРОПАДНЕ, МЕДИЦИНА ЈЕ ТУ ДА ПОМОГНЕ!

Научници открили како ране могу да се зацеле без ожиљака


Извор
Science Alert

Нешто нашом грешком, нешто "уз малу помоћ наших пријатеља", али Балкан је стално на ивици рата. Ако се "уметност" преговарања сматра политиком, "добра" политика би требала да резултује повољним исходом преговора. Супротно томе, "лоша" политика - са становишта "обичних" људи - би била она која резултује пропалим преговорима. На Балкану, ово лако може да доведе до оружаног сукоба. До рата. Где је рат. ту си и ране. Где су ране, ту су и ожиљци. На срећусавремена медицина је пронашла одговор. Сада са олакшањем можемо да оштримо ножеве.



Као да се никада ништа није десило. Научници су открили начин како да излече свеже ране на кожи, тако да након тог процеса не остану никакви ожиљци. Досад се веровало да је тако нешто немогуће да се направи код свих сисара.
Док мало тога може да се учини за већ зарасле ране, научници су открили како могу свеже ране да регенеришу у нормалну, регенерисану кожу, уместо до сада уобичајеног ткива са ожиљком.
"У основи можемо да манипулишемо процесом исцељења ране тако да он води ка регенерацији, а не стварању ожиљка", истиче Џорџ Коцарелис, шеф одељења за дерматологију Универзитета Пенсилванија, који је учествовао у истраживању.
"Тајна је у томе да се прво регенеришу фоликули длака. Након тога, масно ће се ткиво регенерисати онако како му сигнализирају ти фоликули", додаје Коцарелис.
Ако сте се икад питали зашто ткиво ожиљка изгледа толико другачије од остатка коже, то је зато што оно нема фоликула длака, нити масно ткиво у себи.
Кад је реч о површинским ранама, њих испуњавају масне ћелије које се зову адипоцити, док ткиво ожиљка чине ћелије миофибробласта, које уопште не садрже масноће. .
Пошто наша кожа садржи масноће, адипоцити се стапају с њом при зацељењу ране, док миофибробласти то не чине, већ ткиво након зацељења остаје трајно другачије па отуд и ожиљак, односно ожиљци.
Слично је и са старењем коже, јер како постајемо старији, тако губимо адипоците, што води према избледелости коже, те дубоким и неповратним борама.
Но, научници су открили да, постојеће ткиво миофибробласта, могу да претворе у адипоците, што упућује да током зацељења ране ткиво ожиљка може да буде претворено у регенерисану кожу, а то је нешто за што су научници веровали да је могуће само код риба и водоземаца.
То се догађа на начин да кад се подстакне раст фоликула длака на месту ране, које након тога отпуштају сигнализујући коштани морфогенски протеин (БМП), који заузврат миофибробласте претвара у адипоците те тиме тера рану да се регенерише без ожиљка на крају процеса.
"Наш рад показује да имамо могућност утјецаја на те станице (миофибробласта) те да оне могу ефикасно и на стабилан начин тако да могу да се претворе у адипоците", закључује Коцарелис.
Ипак, читав процес још није тестиран и на човеку и тренутно је у фази испитивања, но ако ти научници успеју да добију исте резултате и у тестирању на људском ткиву, то ће из темеља да промени метод лечења рана.
Истраживање је објављено у научном часопису "Science".

No comments:

Post a Comment