Monday, May 2, 2016

ВАТРЕНА СТИХИЈА НА ВАСКРС У ПРАВОСЛАВНИМ ЦРКВАМА НА ТРИ КОНТИНЕНТА!

Пожар који је уништио до темеља цркву "Светог Саве" на Менхетну у Њујорку, оставио је бројне вернике у шоку током васкршњих празника.



До јуче је ово велелепно здање редовно посећивало преко 700 верника. Од цркве, која је под заштитом града, остали су само зидови и просторије пуне пепла и шута. Још већа туга завладала је међу српском заједницом у Њујорку, јер се немили догађај десио баш на дан највећег православног празника, Васкрса.




Поред своје верске мисије, Саборна црква организује различите културне, образовне и друштвене догађаје. Црква је неуморно радила на очувању српске културе, традиције и језика. Формирано је и Коло српских сестара Света Петка, постоји и активни црквени хор, као и организација „Младост“ и разни спортски клубови. Сматра се да ова светиња има око 700 чланова.
На електронској презентацији Цркве Светог Саве у Њујорку јављају:
САБОРНА ЦРКВА НАМ ЈЕ ИЗГОРЕЛА!


Саборна црква Светог Саве у Њујорку нам је скоро потпуно изгорела у синоћњем пожару. Јутрос око 10 часова, ватрогасци су још увек поливали зграду водом. Приступ цркви је блокиран и истрага је у току. Верујемо да нема повређених.
Донације (путем кредитних картица или Пејпала) се могу послати кликом на Пејпал дугме (на десној страни ове странице), или преко нашег директног Пејпал линка: http://tinyurl.com/h7udoyy

Након што је у Њујорку изгорела српска црква, две православне цркве у Аустралији захватио је пожар на дан Ускрса. Само неколико сати након ускршње службе у цркви у Сиднеју, пожар је захватио македонску православну цркву. Како јавља мрежа Еј-Би-Си, црква је изгорела јуче, а локални дом за стара лица је евакуисан, док су две старије особе пребачене у болницу. Црква се налази у делу града по имену Рокдејл. За сада није јасно шта је узроковало пожар.



– Ватрогасци су били изненађени интензитетом пожара и брзином којом се објекат срушио. Можемо да кажемо да смо сретни јер су повређена само три ватрогасца – рекао је шеф спасилачких мисија за Нови Јужни Велс Грег Малинс. Са ватром се неколико сати борило око 60 ватрогасаца из 15 станица, али нису успели да спрече да пожар потпуно прогута зграду. 
Неколико сати раније у најстаријој, 130 година старој, православној цркви у држави Викторија, цркви Благовести у Мелбурну, исто се десио пожар за време ускршњих празника. Штета се процењује на око 500.000 аустралијскихх долара. Како преносе медији, ватрогасна екипа је позвана око 13.40 часова, само неколико сати након што су завршене јутарње усркшње литургије у цркви.



Дим је куљао из прозора и крова, а евакуисано је око 200 људи из околних зграда. Повређених није било. Зграда је издржала пожар, који је савладан за тридесетак минута. Како каже свештеник Космас Дамианидес, дим и пламен су оштетили зидове, кров и веома старе иконе у цркви.
Ипак, овде није крај пламену који је широм света захватио православне светиње. Тако се и манастир Валам у северној Русији нашао у истој несрећи.

 

Пламен је прво букнуо у зимском конаку који се налази у старој згради која припада манастиру Валам, а налази се одмах поред катедрале. У инциденту није било жртава, а 70 људи је евакуисано са тог подручја.

Извор: Србин инфо, Саборна Црква Свети Сава, Дејли Телеграф, РТ, АБЦ Њуз

No comments:

Post a Comment