Sunday, May 1, 2016

ХРИСТОС ВAСКРЕСЕ!


Васкрс је један од највећих хришћанских празника, којим се прославља Исусов повратак у живот - васкрсење.

Патријарх Иринеј у Храму Светог Саве (Фото Танјуг)

y Србији је поноћним литургијама почело обележавање Васкрса, а Васкршњој литургији у Храму Светог Саве у Београду, коју је служио патријарх Иринеј, а присуствовао је и председник Србије Томислав Николић.
Претходно је патријарх Иринеј у присуству председника Николића дочекао благодатни огањ из Јерусалима и са свештенством га поделио грађанима.
Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње празник Васкрсења.
Патријарх Иринеј са епископима честитао је верницима Васкрс поручивши да на овај свети празник саосећамо са свим прогнаним Србима, посебно са онима на Косову и Метохији, те да се, упркос страдањима, наш народ увек обнављао и дизао настављајући да хода путем Христовим.
Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у још дубљу пропаст, болесног треба посетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут, каже патријарх и истиче да васкрсењем својим Христос сједињује овај свет и рај, а у рај пре свих других прима покајаног разбојника, дајући свима нама наду да наше живљење у покајању није узалудно.
„Иако живимо у тешком времену, пуном неизвесности и трагедија, не смемо, угледајући се на древне хришћане, да престанемо да се радујемо и Христовом љубављу волимо, и то не само једни друге већ и непријатеље наше, да нас ништа не би одвукло са пута живота који нам је он даривао”, навео је патријарх Иринеј у ускршњој посланици.
Ако једни другима не опростимо, неће се ни нама опростити, а ако осуђујемо, већ смо ми сами осуђени, навео је патријарх речи Господа који каже да без праштања и сагледавања сопствених сагрешења према ближњима, пријатељима и непријатељима, нећемо моћи да у своја срца примимо светлост Васкрсења нити да постанемо баштиници наде на вечност у којој нема ни страха, ни уздаха, ни туге.
Васкрс је један од највећих хришћанских празника, којим се прославља Исусов повратак у живот - васкрсење.
По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти, односно прве недеље после Великог петка.
Верници се тог дана поздрављају речима „Христос воскресе”, а отпоздрављају са „Ваистину воскресе”.
Пламен са Христосовог гроба у Србији
 Танјуг|Политика|1. мај 2016.

No comments:

Post a Comment