Friday, May 6, 2016

5.12% ИЛИ 5.03% - „КОСОВО“ ЈЕ ВЕЋ У УЕФА, А СРБИ СЕ И ДАЉЕ ПРЕБРОЈАВАЈУ!

Коалиција Двери-ДСС је најзад угурана у Парламент, на велику радост Санде и Бошка. Док се дама у овом двојцу са кормиларем некако и уздржавала, Бошко је све поцупкивао од среће. Остаје питање шта је допринело да они који одлучују о резултатима избора у земљи Србији, омекшају и дају скупштинску трансфузију коалицији званој Патриотски блок. Да ли је то отворено писмо очајног Обрадовића, Александру Вучићу и то не у својству председника Владе, већ у својству „председника Српске напредне странке“? Тон отвореног писма потпуно одудара од агресивног и неконтролисаног понашања Обрадовића у „Дугој ноћи бројања гласова“. Можда је ова изненада нађена помирљивост и култивисаност утицала да срце „Великог брата“ српског изборног ријалитија мало омекша. Можда.

Кинеска пословица каже - „И нога у дупе, је корак напред“ (在屁股踢向前邁進了一步,也). Сва је прилика да је, у овом случају, то била нога  виспреног Бојана Пајтића, председника Демократске странке. Овом Лалошу људи свашта пребацују, али му нико није оспорио политичко искуство. Тај човек влада Војводином преко 12 година. Непрекидно. Издржао је разне але и аждаје, посебно оне из сопствене странке и преузео вођство целог ДС, односно онога што је од целог ДС остало. Нервом, дакле, човека искусног у политици, за разлику од, само себи окренутих, Чедеборисчанка, Пајтић је осетио да је одличан тренутак да се не цигањи за проценат – два, када је већ неоспорно прешао цензус, него да поентира пружајући подршку, ни мање, ни више, него својим политичким архипротивницима Дверима и ДСС. Шта више, позвао је чланове и симпатизере ДС да на допунским изборима гласају – не за ДС – већ за коалицију Двери-ДСС! Све то у име поштења и у име демократије! Феноменално! Свака му част!
И.... Унука за бабу, баба за деду, деда за Двери-ДСС, повуци - потегни – и ишчупаше Санду и Бошка преко цензуса. То би био „хепи тхе енд“ ове бруке од избора, која верно одсликава право и истинско стање у тотално разбијеном српком друштву. Александар их је разбио, радикали лепо уђоше, социјалисти своји на своме, жути преживеше, Радуловић се лепо умешао у све то, Чедаборисчанак још мало па дишу, а ево и „патриота“, извукоше их за уши преко црте. Сви су на сувом, срећни и задовољни, осим Борка, који грешан промени име, ама га препознаше и не пређе цензус и то за мноооого. А, да .... бехоше ту и неки "Заветници", ако их се неко још сећа. Били па прошли, као летњи пљусак. 
На први поглед, сви су добитници, нема губитника. 
Да ли је то баш тако?
Не морамо да се сложимо, али изгледа да су „патриоте“ извојевале Пирову победу. Прешли су цензус, али су жртвовали све! И част и углед и интегритет и препознатљиве ставове. Кратко речено – компромитовали су се. За колико?  Тачно за 0.04% (5.03-4.99=0.04)!
Јојо играчка (за оне који не знају)
Дозволили су да се Вучић поигра са њима као са јо-јо-ом. Мало горе, мало доле. Тек да покажу право лице, када дође чврсто. Коштуница је 2014., достојанствено изашао из таквог теста, Санда 2016., није. Остала је да игра на туђу музику. Бошку је избор био лакши. Он није имао пример претходника да се на њега угледа. За „први пут у Скупштини“, све је дозвољено.
Пајтић је покупио поене на сигурицу, а Радуловић се умешао међу њих као да је сто година ту. Ко је онда „пружио руку“ придављеном ДСС? Онај кога је ДСС постојано нападао као „продавца Космета“, као „еврофанатика“, као главног кривца за све у Војводини. Онај са којим ДСС „никада не би ишао у коалицију“ (осим „у локалу“, кад се баш мора). Онај који им је црн као и СНС. Онај чију је "погубну политику по Србију", СНС "само" наставио. Можда то председници ДСС не смета, али добром делу чланства ДСС, цена уласка 5 и словом пет посланика ДСС + независни Вукадиновић је можда превисока. Посебно је чини превисоком дебакл у Војводини, где на нивоу Покрајине није пређен цензус, а у целој Војводини је освојена буквално шака одборничких места у локалним самоуправама, изузев Сремске Митровице, мањих војвођанских насеља. Нови Сад је посебно болан пораз. ДСС, који је са СНС учествовао у власти, није досегао ни 1% гласова суграђана. Нема одборника ни једног јединог у Скупштини Града. Политички не постоји. У осталом делу Србије је ситуација мало боља. Само мало, не много.
О Дверима, другом члану двојца са кормиларем, најбоље говори наслов коментара резултата допунских избора на порталу Радио Слободна Европа – „И Вучић сит и Двери на броју“. Двери јесу „на броју“. Први пут, од свог оснивања, су успели да се угурају у Скупштину. Са 6 својих посланика + независни Шеварлић. Своје прво место на листи, Санда Рашковић Ивић је платила са следећа два места, која су узастопце дверјанска. Зато од 13 посланика, који прођоше у Скупштину на листи Коалиције, проста већина припада Дверима. То је за ову странку леп успех за први пут. Са друге стране и „принципијелно патриотске“ Двери су компромитоване сопственим понашањем у стресним условима игре око цензуса и још више помоћи коју су прихватили да би се по сваку цену „испунила воља народа“, боље рећи демократа или како их је Бошко назвао "лажна опозиција",  те да би и они, као тврди родољуби, прешли цензус. Какви су ту све дугови направљени и према коме, видеће се у времену које долази. Ово се односи на оба партнера у "Патриотском блоку"
Да заокружимо – цензус је пређен, поверење оних највернијих бирача озбиљно пољуљано. 
Да ли је била скупља дара, него мера, показаће се већ на следећим изборима.

Посебна иронија је да је „Косово већ у УЕФА, а Срби се и даље пребројавају.
Патриоте, посебно.....

No comments:

Post a Comment