Thursday, April 21, 2016

СВЕТСКА БАНКА - ПРЕГЛЕД СРБИЈЕ

У тексту који следи даје се сажети преглед Светске банке за Србију у оригиналу (лево) и преводу (десно). Детаљна "дијагноза" државе Србије може да се добије притиском на везу "Систематска дијагноза државе" (плавим означен текст).
Текст је преведен према оригиналу без икаквих суштинских измена, зато се LimanGuerilla у потпуности ограђује од свих делова текста и илустрације, које третирају марионетску квази државу оружано побуњене националне мањине привремено инсталисану од стране окупатора, на делу окупиране територије Републике Србије на Косову и Метохији, као праву и неспорну државу.
Предвиђен пораст Бруто друштвеног производа (БДП) у 2016., према Светској банци. Преглед, који следи, за лоше стање у Србији током дужег периода од 15 година, углавном "криви" светску економску кризу, мада указује и на неке друге узроке. На фотографији се, међутим, види да све државе "региона" имају предвиђен скоро двоструки пораст БДП у односу на Србију! То су државе које су такође биле под ударом светске кризе, а на териоријама неких од тих земаља су била вишегодишња ратна дејства и велика разарања инфраструктуре. Исто важи и за Косово и Метохију, привремено окупирани део територије Републике Србије. Шта се то у Србији десило и дешава што је разорило и разара је више од свих осталих земаља и сопствене окупиране територије? Посебно што је Србија била развијенија од свих држава на дијаграму (Албаније, БиХ, БЈР Македоније и Црне горе. Узгред, погледајте ону сиву мапицу Југоисточне Европе. Е, то си једине земље "џунгле" (номенклатура сер Роберта Купера), које су остале у Европи. Мала групица уситњених, опљачканих и дезорганизованих племена. Ово је група која никада неће да уђе у ЕУ, или ако икада уђе, има да уђу сви заједно, а то опет значи -никада.

Serbia has passed through a period of dramatic change during the previous fifteen years. However, this did not reflect fully on economic growth since the impact of the international financial crisis and numerous rounds of elections have slowed down necessary structural reforms in the country and led to a loose fiscal policy until 2014. More recently, there has been a greater fiscal responsibility and a reengagement on critical issues such as state owned enterprise reform, public administration reform, and public sector efficiency. In January 2014, Serbia started membership talks with the European Union (EU) after making significant progress in negotiations with Pristina, Kosovo. 
Serbia has pursued these reforms while struggling to recover from the impact of the international financial crisis - which led to a 50% spike in poverty and a similar jump in unemployment in the country. As in many countries, the challenge in Serbia is translating a tenuous economic recovery into jobs and poverty reduction in a tight fiscal environment. As a result, Serbia needs to become more competitive and increase productivity in the country.
The Systematic Country Diagnostic, a comprehensive assessment carried out by the World Bank, identified six fundamental priorities as having the greatest potential impact on growth and poverty reduction in Serbia and for achieving greater shared prosperity across the society. These six priorities are:
Restore fiscal sustainability, and maintain macroeconomic and financial stability;
Improve governance and institutional capacity to implement and monitor reforms;
Make the public sector more efficient by privatizing commercially oriented enterprises, restructuring large public utilities, and rightsizing the public sector;
Improve the business climate by creating an environment conductive to private sector-led investment, growth, and job creation;
Enhance the quality of public infrastructure to better support international, regional and domestic connectivity;
Strengthen the labor market institutions to facilitate formal employment and create earnings opportunities for the less well-off.
Growth in Serbia for 2015 is projected at 0.5%, a small but important recovery of economy after a severe impact of floods in 2014 which led to a decline of economy of 1.8% in 2014. More robust growth rates of around 2-3% are forecasted over the medium term.
Serbia’s per-capita Gross Domestic Product (GDP) was approximately $6,181 in 2014. Poverty went up after the crisis and during the recessions of 2012 and 2014, mainly due to losses in employment and labor income. Using the standardized regional moderate poverty line of $5/day in 2005 PPP, the poverty rate peaked at 15.1 percent in 2010. After falling in 2011, poverty rose slightly again in 2012 and 2014 to an estimated 14.8 percent and 14.5 percent, respectively. Growing unemployment led to a record high unemployment rate of 25.5% in April 2012, which gradually decreased over the recent years to reach 17.9 percent in June 2015.
Serbia’s main exports are cars and other products from the automotive sector. Automotive exports have become the most important sector following significant investments from Italian carmaker FIAT. Almost 90% of all Serbian exports go to Europe—55% to the EU and about 33% to the Central European Free Trade Agreement (CEFTA) region. Exports of services are also gaining in importance, reaching 11.5% of GDP in 2014.
Going forward, Serbia’s main challenge is to improve living standards in the country and transform economic recovery into jobs in a tight fiscal environment. Increasing exports, productivity, and competitiveness are recommended actions that can help propel the country’s economic growth.
Source: http://www.worldbank.org/

Србија је прошла кроз период драматичних промена, током претходних петнаест година. Међутим, ово се не одражава у пуној мери на економски развој, пошто су утицај међународне финасијске кризе и бројни избори успорили неопходне структурне реформе у земљи и довели су до лабаве фискалне политике до 2014. У новије време, уочава се већа финансијска одговорноост и појачавање ангажовања у решавању критичних питања, као што су реформа државних предузећа, реформа јавне администрације и ефикасност јавног сектора. Јануара 2014., Србија је почела преговоре о чланству у Европској унији (ЕУ), после значајног напретка у преговорима са Приштином, Косово.
Србија је наставила реформе, борећи се за опоравак од удара међународне финансијске кризе, која је довела до скока сиромаштва од 50% и сличног скока незапослености у држави.
Систематска дијагноза државе, свеобухватна процена која се спроводи од стране Светске банке, је идентификовала шест основних приоритета који да имају највећи могући утицај на развој и смањење сиромаштва у Србији, као и за постизање већег заједничког просперитета друштва.  Тих шест приоритета су:
Враћање фискалне одрживости и одржавање макроекономске и финансијске стабилности;
Побољшање управљања и институционалног капацитета за спровођење и праћење реформи;
Да јавни сектор учини ефикаснијим приватизацијом комерцијално оријентисаних предузећа, реструктурирањем великих јавних предузећа и свођење јавни сектор на праву меру;
Побољшање пословне климе стварањем окружења које је погодно за инвестиције приватног сектора, раст и отварање нових радних места;
Побољшање квалитета јавне инфраструктуре за бољу подршку међународног, регионалног и домаћег повезивања;
Јачање институција тржишта рада како би се олакшало формално запослење и створиле могућности за зараде мање богатих.
Раст у Србији за 2015. годину је пројектован на 0,5%, што је мали, али значајан опоравак економије после тешког утицаја поплава у 2014. што је довело до пада економије од 1,8% у 2014. На средњи рок се предвиђа појачана стопа раста од око 2-3%.
Бруто домаћи производ по глави становника (БДП) је био у Србији око 6.181$, у 2014. Дошло је до пораста сиромаштва после кризе и током рецесије 2012. и 2014. године, углавном због губитака у запошљавању и приходу од рада. Коришћењем стандардизоване регионалне линије умереног сиромаштва од  5$/дан у 2005. ППП (становништво које зарађује мање од 5$ на дан), процењено је да је стопа сиромаштва достигла врхунац од 15,1% у 2010. години Након пада у 2011. години, сиромаштво је поново незнатно порасло у 2012. и 2014. на процењених 14,8% и 14,5%, редоследом. Растућа незапосленост је довела до рекордно високе стопе незапослености од 25,5% у априлу 2012., која се постепено смањивала током последњих година, да би достигла 17,9% у јуну 2015.
Главни извозни производи Србије су аутомобили и остали производи из аутомобилске индустрије. Извоз аутомобила је постао најважнији сектор после значајне инвестиције италијанског произвођача аутомобила Фиат. Скоро 90% од целокупног српског извоза иде у Европу-55% у ЕУ и око 33% у земље региона Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА). Извоз услуга, такође, добија на значају, достижући 11,5% БДП-а у 2014. години.
Убудуће, главни изазов Србије је побољшање животног стандарда у земљи и трансформисање економског опоравка у послове у строгом фискалном окружењу. Повећање извоза, продуктивности и конкурентности су се акције које препоручују и које могу да помогну да се покрене економски раст земље.
Превод: LimanGuerilla

No comments:

Post a Comment