Friday, April 22, 2016

КАКО НАС ДРУГИ ВИДЕ – УЛТРАНАЦИОНАЛИЗАМ И РУСИЈА СУ ОБОЈИЛИ СРПСКЕ ИЗБОРЕ!

Ево како други виде атмосферу непосредно пред српске изборе. Дописник новина „Ајриш Тајмс“ („The Irish Times“) за Централну и Источну Европу, Данијел Меклафлин (Daniel McLaughlin),се јавља из Београда.

У чланку од 20. априла 2016., „Ајриш тајмс“ пише:

Крајња десница је оживела, док председник владе Александар Вучић тражи да учврсти власт.

Када је српски ултранационалиста Војислав Шешељ, прошлог месеца, контраверзно ослобођен оптужнице за ратне злочине, одобравање се чуло и даље на исток од Београда.
"Честитам пријатељу на победи!" написао је руски заменик премијера Дмитриј Рогозин на твитеру, убрзо након што је суд УН у Хагу ослободио Шешеља.
"Али ко ће да му врати здравље, уништено затворо и јавним понижење?", упитао је Рогозин за човека који је провео скоро 12 година у затвору у Холандији, пре него што је 2014. пуштен, из здравствених разлога, да код куће да сачека одлуку суда.
Пресуда, која је разгневила многе на Балкану и који се суочава са жалбом тужилаштва, је омогућила Шешељу да учествује на парламентарним изборима ове недеље, у којима су пробуђени српски национализам и стари савезник Русија дошли до изражаја.

Померање ка десници
Шешељева Радикална странка очекује да се врати у парламент, после одсуствовања дугог четири године, а вероватно ће да нађе заједнички циљ са странком Двери, која се противи интеграцији Србије у ЕУ и фаворизује много чвршће везе са Москвом.
Анкете показују да ће радикали и Двери заједно да освоје више од 10% гласова, далеко иза владајуће Напредне странке премијера Александра Вучића, али указује на померање у десно у Србији, што се огледа и у читавом региону.
"Нисмо видели ништа добро од покушавања да се придружимо ЕУ, привреда се само погоршава", каже Веселин, инжењер у пензији у Београду. "Не мислим да нас Европа заиста жели, они сада имају довољно проблема са избеглицама", додао је он.
"Ја ћу вероватно да гласам за Шешеља. Потребан нам је јак карактер да се супротстави Вучићу и његовом клану, а довешће помоћ из Русије. Русија је сада јака и ако Европа настави има проблеме, било би добро да будемо пријатељи са Русима. "
Државом доминирајућа економија, се бори са незапосленошћу од скоро 20% и просечним месечним зарадама од око 350€, остављајући многе у Србији разочараним тешким реформама које захтевају ЕУ и ММФ-а.
Ово распаљује широко распрострањен осећај Срба да су жртве, што Шешељ подстиче својим осудама Запада, који оптужује за демонизацију Србије током 1990-тих балканских ратова и да покушава да затрује њене везе са словенским, православним "братом" Русијом.

Мала Русија
Када је суд УН, прошлог месеца, осудио бившег лидера босанских Срба1) Радована Караџића за геноцид, Шешељ (61) је повео хиљаде ултранационалиста у протестну шетњу Београдом, у којој бе било мноштво руских застава и беџева са ликом руског лидера Владимира Путина.
"Запад не верује Србији и никада ни неће. За њих, Србија је мала Русија на Балкану. Зато они желе да нас униште ", рекао је Шешељ за државни РТ канал Русије, након свог ослобађења.
"Ми желимо да удаљимо Србију од ЕУ и приближимо је интеграцији са Русијом. Ми желимо да Србија буде демократска држава; желимо да заштитимо домаће тржиште и модернизујемо нашу индустрију, ослањајући се само на себе. . . Наша индустрија је прилично уништена. Србија живи у сиромаштву. "
Вучић је покушао да постигне деликатну равнотежу између истока и запада. Његова влада је коначно обезбедила почетак преговора о приступању ЕУ, у децембру прошле године и, мада је инсистирала да неће да тражи чланство у НАТО, је ове године потписала уговор са овим војним савезом, како би омогућила већу техничку и логистичку сарадњу.

Потенцијална шпијунска база
Истовремено, српски град Ниш је домаћин такозваног српскоруског хуманитарног центра, који неки западни аналитичари виде као потенцијалну балканску војну или шпијунску базу Москве, пре него обичну јединицу за хитне интревенције.
Србија, такође, гази фину економску линију, изводећи скоро две трећине своје спољне трговине са земљама ЕУ, док у исто време одбијају да се придруже западним санкцијама против Русије уведеним због њене агресије у Украјини2).
Мало је ствари у српској политици које су потпуно јасне: Вучић је потписао значајан уговор, уз посредовање ЕУ, за побољшање односа са независним Косовoм3) 2015. године, инсистирајући да Београд никада неће да призна суверенитет ко-потписника.
Сам Вучић (46) је политичка конвертит, постао је проевропски конзервативац, пошто је претходно био министар у влади 90-тих за време ратнохушкачког југословенског лидера Слободана Милошевића4) и служиo je као савезник Радикалне странке5) и правни саветник Шешеља до 2008. године.
Вучић је признао да је раније правио грешке у свом политичком животу и назвао сребренички масакр 1995., почињен од стране босанских Срба1), "монструозним злочином", поричући истовремено да је то био геноцид и оптужујући суд УН за прогон свог народа.
"Вучић ће да победи у недељу. Његови људи контролишу велики бизнис и медијуме ", рекао је Огњен, београдски издавач, који планира да гласају за малу странку под називом „Доста је било“ која се залаже за мала приватно предузтништво и за борбу против корупције.
Људи долазе на један од тргова у центру Београда на представљање странке „Двери“ пролазећи поред човека који продаје беџеве са ликом Путина.
"Ништа неће побољшати након избора, још увек смо далеко од ЕУ", рекао је Огњен.
"А што се тиче преласка на савез са Русијом -. Нико озбиљан не би могао заиста то да предложи"
 


1)LimanGuerilla се ограђује и ставом противи појединим изразима коришћеним у овом чланку као што је израз „босански Срби“. Срби су свугде Срби и не постоје хрватски Срби, босански Срби, црногорски Срби, македонси Срби и слично. Хрвати би полудели када би их неко звао српски Хрвати!. Изрази су преведени онако како се појављују у оригиналу на енглеском језику. 
[LimanGuerilla disclaims and strongly oppose certain expressions used in this article as the term "Bosnian Serbs". Serbs are Serbs everywhere and there are no Croatian Serbs, Bosnian Serbs, Montenegrian Serbs, Macedonian Serbs etc. Croatians would go nuts if somebody called them Serbian Croatians! The terms are translated as they appear in the original English.]

2)LimanGuerilla се ограђује од овог става и дели мишљење оног дела који сматра да је прича о некаквој „агресији“ Русије на Украјину, најобичнији вид специјалног рата Запада против Русије и сатанизација Руса и Русије, на исти начин како је то Запад радио и ради са Србима и Србијом на Балкану. 
[Liman Guerilla distances itself from this stand point in the article and shares the opinion of those who believes that the story about the "aggression" of Russia on Ukraine, is just an ordinary kind of special war of the West against Russia and the demonization of Russia and the Russians, the same way the West has done and still does to Serbs and Serbia at the Balkans.]

3)LimanGuerilla сматра да је „Косово“ можда „независно“ за Ирску, „Ајриш тајмс“ и господина Данијела Меклафлина, али за нас и све поштене и часне људе у свету то су Косово и Метохија привремено окупиране територије Републике Србије, на којима је окупатор инсталисао марионетску нелегалну владу оружано побуњене шиптарске националне мањине. Сви уговори и остали документи, који су потписани са побуњеницима и терористима, у којима је посредник окупатор, су неважећи.
[LimanGuerilla firmly stands that "Kosovo" may be "independent" for Ireland, "Irish Times" and Mr. Daniel McLaughlin, but for us and all the fair and honorable people in the world territories in question are Kosovo and Metohija, temporarily occupied territories of the Republic of Serbia, where the occupier installed a puppet government of illegal armed rebels and terrorists of Shiptar ethnic minority. All the treaties and other documents, which have been signed with the rebels and terrorists, mediated by the aggressor and occupier, are invalid]

4)LimanGuerilla сматра да политика Слободана Милошевића није била ни мање ни више ратнохушкачка од политике муслиманског вође Алије Изетбеговића и хрватског поглавника Фрање Туђмана, а ни владе југословенске Рпублике Словеније.
[Liman Guerilla believes that Slobodan Milosevic's policy was neither more nor less war-mongering than of the Muslim leader Aliya Izetbegovic, Croatian firer Franz Tudjman, and the rebellion government of Yugoslav's Republic of Slovenia.]

5)LimanGuerilla обавештава аутора чланка господина Данијела Меклафлина да је Вучић био члан Српске радикалне странке и њен високи страначки функционер, а не некакав „савезник“.
[LimanGuerilla informs the author Mr. Daniel McLaughlin that Vucic (46) was not the “ally” of Serbian Radical Party, but its member and highly positioned senior Party official]

No comments:

Post a Comment