Tuesday, April 19, 2016

СРБИЈА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

by REUTERS17 Apr 2016
Ултранационалисти су решени да се врате у српску Скупштину на изборима 24. априла, после неколико година одсуствовања, потпомогнути растућим незадовољством проевропским ставовима и мерама штедње премијера Александра Вучића 


Они укључују ватреног предводника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, чија је популарност у Србији је повећана, прошлог месеца, после ослобађајуће пресуде за злочине против човечности од стране хашког УН трибунала за ратне злочине.
Анкете показују да ће Шешељеви радикали и десничарска група окупљена око Двери, који заступају проруске и анти НАТО ставове, као и захтевају крај процеса приступања ЕУ, да пређу преко прага потребног да уђу у скупштину и да заједно освоје 25-30 места од 250 места у Скупштини.
Иако је мало вероватно да ултранационалисти угрозе јаке позиције премијера на власти, они ће да искористе платформу за напад на његов про ЕУ курс и да се боре против било каквих уступака на које је он је приморан током преговора Србије да се придружи Унији, које је почело у децембру.
Анкете показују да је Вучићева Напредна странка на путу да задржи парламентарну већину, али Шешељеви Радикали - који нису успели да освоје ниједно место у изборима 2012. и 2014. - би могли да постану трећа највећа група у парламенту.
Шешељ, чије је ослобађајућа пресуда за ратне злочине предмет жалбе тужилаштва, даје глас незадовољству које многи Срби осећају према НАТО због бомбардовања Србије 1999. године, због сукоба на Косову и Метохији. Шешељ је у то време био потпредседник владе.
"ЕУ је састављена од земаља НАТО-а. Оне су нас бомбардовале, отеле нам Косово и Метохију", рекао је он присталицама прошле недеље у Јагодини, граду у централном делу земље, где је стопа незапосленост око 30%.
Шешељ, 61, је био Вучићев ментор до 2008. године, када је његов штићеник прекинуо са Радикалима.
Шешељ, који је бори са раком дебелог црева већ неколико година, остаје жестоки заговорник "Велике Србије", идеологије који су подстакла крвопролиће током југословенских ратова 1990. Његов циљ је да се обезбеди довољно посланика у Скупштини - једну трећину или 84 посланика - да би блокирали сваки покушај да се промиени устав Србије ако Београд буде изложен притиску током преговора са ЕУ да се уклоне уставне одредбе о Косову и Метохији као делу Србије.

ЗАМОР СИРОМАШТВОМ

Јака рецесија 2014., је довела до високог буџетског дефицита Србије, што је приморало владу да затражи 1,2 милијарде евра (1.35 милијарди долара) кредита од Међународног монетарног фонда, који је као услов захтевао сасецање јавне потрошње и субвенција, повећање пореза и приватизацију неефикасних државних предузећа.
Чланство у ЕУ ће такође да захтева болно економско реструктуисање.
Аналитичари кажу да су мере штедње и стопа незапослености од 18%, довеле до окретања бирача према десничарским странкама.
Сузана Арсић, 52-годишња васпитачица из Јагодине, је до пре две године гласала за проЕУ Демократску странке, али сада се мења страну. "Ја ћу овај пут да гласам за Радикале. Није ми се допало оно што сам видла - фабрике су затворене, људи су без посла, гурнути у скупа задуживања, која нису могли да отплате", рекла је она Ројтерсу.
Предвиђено је да ће привреда Србије ове године да порасте 1,8%, што је спорије од њених суседа, каже Светска банка. Просечна месечна плата од 357 евра је међу најнижим у региону. Многи Срби виде мало користи од преговора државе о приступању ЕУ. Недавно истраживање јавног мњења је пронашло да се скоро 72% Срба противе уласку у ЕУ и НАТО.
Вучић каже да улазак у ЕУ, која је највећи трговински партнер и инвеститор у Србији, остаје циљ бр. 1 политике Београда. Конзервативни предводник иде на изборе две године раније, да тражи мандат за економске реформе које су потребне да би се квалификовали за чланство у ЕУ.
Вучић, који каже да Србија неће да се придружи НАТО, упозорава на опасност од растућег национализма. "Не може бити компромиса са онима који гурају Србију у прошлост", рекао је он.
Како наводе дипломате, јачање ултранационалиста, за сада, не изазива велику узбуну у ЕУ, јер Вучић је одбацио коалицију са десничарима.
Хрвоје Стојић, аналитичар банке Хипо Алпе Адриа Групе, са седиштем у Загребу, је рекао да је јачање десничарских странака регионални тренд, наводећи да су евроскептичне странке на власти у Пољској и Мађарској.
И Радикали и Двери у  коалицији са Демократском странком Србије (ДСС), обећавају да ће да зауставе приватизацију, субвенционишу пољопривреднике и уведу увозне дажбине за заштиту домаћих произвођача.
"Ако људи погледају у своје новчанике, ако отворе очи и искључе своје телевизоре они ће да схвате да су преварени (од стране садашње владе)", изјавила је Санда Рашковић Ивић, председник ДСС за Ројтерс, имајући у виду Вучићева обећања о побољшању животног стандарда.
Многи националистички бирачи нису старији Срби југоносталгичари, већ млади људи који се мало сећају ратова који су пратили распад Југославије .
"Вучић је изгубио кредибилитет ... Он нас је учинио робовима капиталиста и зато ћу да гласам за Двери", рекла је Дејана Симић, 23-годишња конобарица из Београда.
Многи Срби, међутим, прихватају да Србија нема другог избора осим да тражи блиске везе са ЕУ.
"Заиста нема алтернативе ЕУ", рекао је Ђорђе Трифуновић, 22, студент права из Београда.

Превод са енглеског LimanGuerilla. 
Оригинални текст се налази на адреси

No comments:

Post a Comment