Wednesday, April 20, 2016

МЕРЦЕР: БЕОГРАД ЈЕ ДРУГИ НАЈНЕБЕЗБЕДНИЈИ ГРАД У ЕВРОПИ!

Да ли сте икада чули за "Мерцер"? Ако нисте, то је највећа светско консултантско предузеће о људским ресурсима. Индустрија саветовања (consulting) о људским ресурсима се бави пословима газдовања људским ресурсима (Human resource menagement). Поље деловања компаније "Мерцер" је широко, али једна од делатности је да процењује радну средину за послодавце. Процењује повољност средине за улагање капитала. На основу низа показатеља, "Мерцер" објављује годишње листе, које рангују градове, области, државе по различитим критеријумима. Листа која следи се односи на безбедност појединих градова у Европи. 

Лична сигурност је једна од кључних компоненти живљења пристојним квалитетом живота. Зато „Мерцер“, једно од највећих светских саветничких предузећа за људске ресурсе објављује сваке године свој Индекс квалитета живљења, чији је саставни део рангована листа градова који су најбезбеднији за живот и рад.
Ова свеобухватна листа се објављује сваке године са циљем да помогне мултинационалним компанијама и другим послодавцима да одреде правичну надокнаду својим запосленим, када им да ју међународне задатке, у складу са „Мерцер“-ом.
„Мерцер“ наводи да се ранговање личне сигурности у појединим градовима, заснива на „односима са другим државама, унутрашњој стабилности, криминалу и спровођењу закона“.
„Мерцер“ је испитао 450 градова, да би затим саставио списак од 230 градова који су најбезбеднији за раднике. Док је већи број европских градова сврстан међу најбезбедније на свету, неки су , према Индексу, ранговани изненађујуће ниско.
Изненађујуће је да неки од највећих и најбогатијих градова Западне Европе не предводе листу најбезбеднијих градова на Земљи, мада је ово пре свега због одређеног броја терористичких напада и претњи, које су их последњих година повукле надоле на листи.
Друга потања, као што је ситан криминал, или претње националној сигурности су, такође, имала утицај на ранг неких од градова.
Business Insiderје прегледао дно листе да би нашао 17 најнебезбеднијих градова у Европи.

Олуја над Београдом (Фото Reuters)
1.       Кијев
2.       Београд
3.       Атина
4.       Софија
5.       Будимпешта
6.       Мадрид
7.       Рим
8.       Рига
9.       Загреб
10.   Букурешт
11.   Лондон
12.   Париз
13.   Варшава
14.   Талин
15.   Белфаст
16.   Барселона
17.   Милан

На светској листи од 230 градова, Београд по безбедности заузима незавидно 131 место (први град је најбезбеднији, 230-ти је најнебезбеднији) . На европској је на још незавиднијем другом месту (први је најнебезбеднији). Оно што Београд чини овако неповољнм средином за живот је огромна корупција, проблем мита, као и крађа и вандализам.

Наш коментар: Ово је листа за фебруар 2016. Дакле сасвим свежа. У току је предизборна кампања у Србији, где поједини страначки прваци, пре свега СНС говоре о Србији као најповољнијем месту за "инвеститоре" на Балкану, а када их мало понесу сопствене речи, склони су да то прошире и ван Балкана.
Нажалост, како то обично бива код српских "политиканата", једно су речи, а реалност је нешто сасим друго. Они и ми живимо на истом простору, али у две сасвим различите Србије. Њихова Србија је богата, "рај за инвеститоре". У њиховој Србији се има, путује, возе скупи аутомобили, не брине се ни за сутра, ни за прекосутра, а ни за следеће две, три генерације њихових. Наша Србија је све супротно од тога.
Нашу Србију и "Мерцер" види.

Оригинални чланак на енглеском се налази на адреси

No comments:

Post a Comment