Tuesday, April 12, 2016

ИЗБОРИ У СРБИЈИ 2016 - МОЖ' ДА БИДНЕ, НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ!

Фото: преузето са Блиц
Приближава се 24. април, а све што може да се примети према „рејтинзима“ странака, је да се ништа није променило. Однос је исти, све су остало нијансе, већ скоро десет година. Велики Бата је смислио овако - једна странка „растура“, једна је мали контролни партнер, а остала „боранија“ се групише око цензуса. И то је то. Увек је тако. 
Странка која „растура“, главни адут Велико Бате је прво била Демократска странка, а сада је Српска напредна странка. Мали контролни партнер је, већ традиционално, Социјалистичка партија Србије. Они који играју коло око цензуса су Ненад-Чеда-Борис, Бојан, Санда и Бошко, сајбер мајстор Саша и још неки. Војвода је тренутно највећа непознаница, али и он, за сада, чепа цензус.
И шта даље? Па и то је извесно. Господин Милан Миленковић, главни уредник радија „Снага народа“ је то лепо рекао. „Боранија“ се треби на сат пре закључења резултата избора. Тада се уради „анкета“. Ко обећа да ће да буде добар, тај прескочи цензус, а онај ко се јогуни остане испод цензуса. Тако је прошао 2014., Војислав. Не Војвода, него онај из Коштунића. До сат пре проглашења изборних резултата Он и Његови су играли изнад цензуса, а онда је нестао са списка. Није прошао „анкету“. Да ли ће двојац Санда - Бошко, без кормилара, да гледа цензус из жабље, или са кормиларом из питчије перспективе, о томе одлучује Кормилар. Бирачи му тек припремају терен за игру.

Да би Кормилар, односно Велики Бата, имао одрешене руке до сат пре проглашења изборних резултата, важно је да се „боранија“ држи у неизвесности. Тиме је "боранија" стално на врховима прстију и има времена да "размисли" шта јој ваља чинити, а и се јавност припрема на изборни резултат, који мож' да бидне, не мора да значи.
Како то сада изгледа?
Ево неких резултата:

25. 03. 2016. „Мондо“
26. 03. 2016. „Блиц“
29. 03. 2016. „Еизбори“, према „Новости“
04. 04. 2016. „Мондо“

Могли би смо тако, до бескраја. Имајући у виду да су сви ови „рејтинзи“ резултат анкета, признали они то или не, зависних посматрача, погледајмо шта о томе кажу они који од тога живе. Кладионице.
Према кладионици „Меридијанбет“, која је прва избацила квоте, слика је прилично измењена за неке странке из категорије „бораније“. Ово је било стање које су пренели многи дневни листови, укључујући и Новости, у другој декади марта.


На јучерашњи дан, квоте на кладионици „Меридијанбет“, су мало промењене, па изгледају овако:

СНС се налази на 49%, при чему кладионичари пре очекују мање од тога него више.
ДС има процењених 6.2%, са сличним прогнозама као и за СНС. Пре мање, него више.
СПС/ЈС је на 11%, са нешто мање израженим очекивањима да ће да буде мање од тога, него више.
СРС је на 6.6%, процењено је да би веће изненађење било да буде мање, него више од тога.
СДС/ЛДП/ЛСВ су на стабилних 6.1%, као и
Двери/ДСС на 5.9%.
Доста је било, изгледа да неће да добије доста, јер је испод цензуса на 4.5%, са већом шансом да буде више, него мање од тога.
Левица Србије је стабилно испод цензуса са 1.4%, тако да Борислав Стефановић може да врати своје лепо крсно име, а Борко опет да му буде надимак. Џаба је кречио, тј. мењао име.

Кладионица Моцарт, од 8. априла, даје нешто дугачије проценте и квоте, али је распоред исти.


Видећемо шта ће, до краја да буде, али некако човек више верује кладионицама. Они могу да изгубе паре, ако погрешно процене.  Они горе, не губе ништа. Они су „независни“ посматрачи.

Занимљива је и процена „Балкан Инсајт“-а, којом се наводи да аналитичари очекују пораст броја ткз. „белих листића“, односно да ће већи број бирача да изађе на Изборе 24. априла, да се региструје и да не заокружи никога, или да попуни листић тако, да се прогласи неважећим. Овај други сценарио је вероватнији, јер ће само потпуно наиван бирач да се региструје и не заокружи никог, чиме отвара могућност да неко касније употреби тај листић и заокружи, уместо бирача, неку од странака.

Оно што је сасвим извесно, у меко окупираној Србији, је да ће бирачи само да саткају подлогу, али ће Кормилар, односно Велики Бата да сашије одело од те подлоге. Одело које ћемо да носимо до следећих избора. 

Најреалнија прогноза је, да ма шта да се деси на следећим изборима, у Србији ништа неће да се промени. Одлуке ће и даље да се доносе у интересу Кормилара, а не државе Србије. Наравно, ако та наша напаћена држава уопште и има неке дефинисане интересе, осим "идемо у Европску унију", па када и ако стигнемо, онда ћемо да "процветамо", а дотле се издржавамо од распродаје онога што су нам преци оставили у наслеђе.

No comments:

Post a Comment