Friday, April 8, 2016

УЧЛАЊИВАНИ У ПЕНЗИОНИ ФОНД БЕЗ СВОГ ЗНАЊА!

Како пише портал 021, у чланку "КЦВ пензионерку учланио у пензиони фонд без њеног знања", ова установа је користила личне податке особа, ЈМБГ и кућну адресу, те их је учлањивала у секундарни пензиони фонд, без њиховог знања. Међутим, изгледа да ово насиље над људима није рађено само у КЦВ. Поред Клиничког центра Војводина, из коментара који иду уз наведени чланак се види да је слично рађено и на Медицинском факултету у Новом Саду, Пољопривредном факултету у Новом Саду, у Електротехничкој школи "Михајло Пупин" из Новог Сада, јер су многи Новосађани, запослени и у другим институцијама добили сличну честитку.

Тај допис није стигао на њихова предузећа, већ на кућне адресе и изгледа овако:


Прималац овог Обавештења се упознаје да је "добровољни" члан "њиховог" Фонда. Сазнаје, у овом случају да је то постао 10. 01. 2007. и да за ових девет година није уплатио ни један једини динар на тај "добровољно" отворен рачун.
Наравно следи и "захвалница" уваженог господина Александра Шиљеговића, који се потписује као извршни директор ДДОР-ГАРАНТ АД БЕОГРАД. Има и печат. Све личи да је уреду, а није, јер прималац, када добије ову захвалницу у исто време и први пут чује да то предузеће и да је "добровољни" члан.



О чему се овде ради?
Када "добровољни" члан позове број телефона дат у заглављу, јави се љубазни службеник и објасни следеће:
"Године 2007., руководство Вашег предузећа је отворило индивидуалне рачуне за све запослене у предузећу. То је неколико стотина људи. Руководилац је, при том, потписао Изјаву да су запослени упознати и сагласни да им руководство предузећа отвори индивидуални рачун.". 
Г-дин А. Шиљеговић
То је наравно пресна лаж руководиоца или руководеће групе, ко год да је те рачуне отварао. Нити су запослени сагласни, нити их је било ко консултовао. При свему томе ДДОР мирно прихвата њихову изјаву као истиниту без и једног јединог доказа. Рецимо потписа запослених. Криминогено понашање обе стране се огледа и у томе да руководилац (руководство) предузећа не учлањује запослене као чланове предузећа, већ као индивидуална приватна лица! Неовлашћено се ДДОР-у дају лични бројеви сваког запосленог (ЈМБГ) и њихове кућне адресе. Познавалац законских прописа би можда знао да ли се овде ради о злоупотреби службеног овлашћења, али се свакако ради о злоупотреби података које запослени морају да доставе служби предузећа и буквално их поверавају на поверење руководству!
Од љубазног слижбеника може да се чује и ово:
"Ваш руководилац је склопио уговор", ваљда уговоре, јер се ради о индивидуалним уговорима, а не групним (коментар ЛГ) "са ДДОР Пензија Плус". Иначе Пензија Плус није ДДОР, већ је добровољни пензиони Фонд у оквиру ДДОР (коментар ЛГ). "Пензија Плус је 24. 12. 2010. престала да постоји, али је обавезе преузело ДДОР ГАРАНТ друштво за управљање добровољним пензијским фондом а.д. Београд, Member of Prva Group." Просторије су им у Маршала Бирјузова бр. 3-5, 11000 Београд (коментар ЛГ).
Посебно је занимљиво да за свих девет година на индивидуалном рачуну нема ни једног јединог динара!
Руководилац који је индивидуалне рачуне отворио, без знања тих људи, чије је податке дао ДДОР-у није уплатио ништа. "Индивидуални власници рачуна" нису ни могли ништа да уплате, јер нису ни знали да имају рачун.
Ипак љубазни службеник ДДОР-а каже "Руководилац Вашег предузећа је склопио веома повољан уговор. Уложене паре могу да се подигну у целости по навршене 53 године живота. Сада, по новом, може да се подигне трећина суме, а остало иде сукцесивно".
Опет, шта да се подигне када је рачун потпуно празан?



Ову хармонију делања испод жита, покварио је закон. Онај о Народној банци Србије. Законодавац је обавезао ДДОР да мора да редовно обавештава чланове Фонда о "стању и променама на индивидуалном рачуну"! Зато је ДДОР ГАРАНТ морао да обавести оне који нису имали појма ни да ДДОР ГАРАНТ постоји, да су "чланови нашег фонда"!
ДДОР-у није ни једног тренутка било бар "чудно", да ти "добровољни", али "необавештени" чланови Фонда не уплаћују годинама ништа.
Како рече љубазни службеник:
"До сада нисмо обавештавали чланове Фонда, јер није било уплата, односно промена на рачуну (!?), а сада морамо по закону. И ето добијамо свакодневно хиљде позива!".
Ако је тако, зашто до сада нису обавештавали оне "срећнике", којима је "неко" уплатио 1000 динара?
Одакле и они који су добили овај изнуђени Извештај о стању на "свом" рачуну и којима је стање у 2015., једнако 0.0000, како на почетку године, тако и на крају, одакле они да знају да некада нешто није било уплаћено на том, у њихово име, а без њиховог азнања, отвореном индивидуалном рачуну. Руководства како су лагала да су запослени прихватили да им баш они отворе индивидуалне рачуне и то све на једном истом месту, тако су могла да лажу и да имају овлашћења да газдују тим рачунима! Ионако им је ДДОР све веровао а реч.

На основу онога што је, за сада, видљиво може да се претпостави да су руководства тј. руководилац предузећа злоупотребили службено овлашћење и буквално однели личне податке својих запослених ДДОР-у. ДДОР је онда отварао индивидуалне "добровољне" рачуне према тим списковима! Хиљаде индивидуалних рачуна. На већину њих никада није уплаћено ништа.
На крају, какав је интерес ДДОР ГАРАНТ а.д. Београд да има хиљаде празних индивидуалних рачуна?
Какав је интерес руководстава, сада је већ извесно већег броја предузећа, да у периоду 2007-2008, доставе ДДОР-у личне податке својих запослених, без њиховог знања?
Да ли ће ДДОР ГАРАНТ сада да крене да наплаћује држање рачуна?
Кога год да човек пита, сви се праве мутави. Пребацују питање на друге. Чак пријатељски саветују да се у то не петља - "Пусти, шта ти то треба?"
Зато ову превару треба да узму у поступак надлежни државни органи.
Ако ово није посао за тужилаштво, онда је бар  за инспекцијске службе. 

No comments:

Post a Comment