Wednesday, July 27, 2016

МИГРАНТСКА КРИЗА ДОБИЈА НОВИ ОБЛИК

Ограда даје резултат!
Сада се Континент суочава са
новом инвазијом преко мора




пише
ЧАРЛИ МОР
Ограде дају резултат! Фотографије у размаку од годину дана показују како је нова европска гвоздена завеса зауставила плиму миграната преко Балкана, али сада се Континент суочава са новом инвазијом преко мора. 

- Прошле године, у ово време, стотине хиљада миграната су се кретале "балканском рутом" ка Северној Европи. 
- Међутим, од фебруара ове године, многе државе на овом правцу су затвориле или ојачале конролу на границама, заустављајући прилив. 
- Скорашње фотографије, од којих застаје дах, места која су само пре неколико есеци била препуна избеглица, показују да је плима стала. 
- Сада су, умесро балканског правце, кријумчарске банде прешле на много опасније правце преко Средоземља ка Италији и Шпанији.


Прошле године, у ово време, стотине хиљада миграната су се пробијале ка Северној Европи преко такозваног "балканског правца". 

Често су се одлучивали за, опасан по живот, пут преко мора, ка Грчкој, а затим пешице стотинама километара преко Источне Европе до својих изабраних одредишта, где су желели да почну нови живот. 

Међутим, од фебруара ове године, Македонија, Словенија, Хрватска, Мађарска и Србија су затвориле границе или знатно пооштриле граничну контролу, док је Аустрија установила ограничење броја азиланата којима је дозвољено да остану. 

Политичари у овим државама су победнички обзнанили да је правац заиста добро затворен.  

Према речима аустријског министра унутрашњих послова Јохане Микл-Лајтнер (Johanna Mikl-Leitner): "Више није могућ пролаз бакланским правцем. Балканска рута је затворена." 

Најновије фасцинантне фотографије места која су само пре неколико месеци била пренатрпана избеглицама, показују да је она у праву. 

Поља кукуруза, преко који су марширале хиљаде, сада су тиха. Железнички перони некада преплављени избеглицама, су сада тако тихи да се чују откуцаји станичног часовика.

Али, где су избеглице отишле?


Број оних који путују Балканом се сузио од плиме на сасвим мали "млаз".

У јануару ове године је чак 4000 азиланата долазило свакога дана у Немачку. 

Већ у априлу је дневни просек пао на само 183. 

У јануару је и до 1200 миграната на дан пристизало у немачки град Розенхајм (Rosenheim) возовима из Аустрије. До ммаја, овај број се мањио на 80. 

Ово може да буде последица већег броја чинилаца, укључујући и договор са Турском у марту.

Овим контраверзним договором, ЕУ је обећала Турској 3 милијарде евра (2.5 милијарде фунти), као и да дозволи да турски држављани могу без виза да посећују Европу.  За узврат, Турска би зауставила мигранте који путују ка Грчкој, као и да прихвати оне који су сопрли до Европе, али су били враћени. 

Мееђутим, још увек је остао велики број миграната који желе да се домогну Европе, где су улице, фигуративно, поплочане златом. 

Почетком овог месеца, јављено је да је број миграната који покушавају морем да стигну у Јужну Европу, за годину дана, скочио више од 60%. 

Процењено је да је, током првих шест месеци 2016., 227316 миграната стигло на Континент из Африке и Средњег Истока. 

Ово је повећање од око 85,000 – 60 процената – у односу на 141969, који су стигли у истом периоду прошле године. 

Током првих шест месеци 2015., 1838 играната је умрло покушавајући да допутују у Европу чамцима, како наводи Међународна организација за миграцију (Organisation for Migration -IOM). 

Ове године, број оних који су изгубили живот, прелази 3000. 

Сирија, у којој непрекидно пламти грађански рат између председника Башара Ал Асада, Изиса и разних побуњеничких група, је далеко највећи извор миграната. 

Међутим, у великом броју се долази из Авганистана, Ирака, Пакистана, Еритреје, Нигерије и Ирана.

2015 (лево): Мигранти, праћени полицијом,  пролазе пољем према прихватном кампу у селу Добова, 26. октобра у Ригонцу, Словенија. Данас (десно): Сунце обасјава исто поље, које је сада празно.
2015: Мигранти се укрцавају у возове на станици Келети, централна Будимпешта, пошто је поново отворена  3. септембра. Данас: Локални становници се лагано укрцавају у воз. 
2015: Мигранти, који су прешли границу између Србије и Мађарске, се крећу пругом која спаја две државе и која се користи као рута миграната ка селу Роске, у близини Сегедина, Мађарска, 28. августа. Данас: Шине су празне. 
2015: Велика група ммиграната чека да им власти дозволе да се укрцају у воз за аустријску границу са железничке станице Келети (Будимпешта, Мађарска), 10. септембра. Данас: путници гледају возни  ред.
2015: Мигранти који су тек прешли у Мађарску, чекају аутобусе да их превезу у прихватни камп, 7. септембар. Данас: Празан пут поред железничке пруге.
2015: Мигранти, праћени полицијом пролазе пољем ка прихватном кампу у селу Добова, 26. октобра 2015., Ригонце, Дловенија. Данас: Сунце обасјава поља око мале цркве.
2015: Мигранти екају на станици у Товарнику, да се укрцају у воз за Загреб, 17. септембар (Товарник, Хрватска). Данас: Пусте трачнице.
2015: Водени топ мађарских интервентних полицијских снага одбија покушај миграната да пробију капију на граничној огради и сруше ограду 16. сепрембра на Хоргошу, Србија. Данас: Аутомобил пролази кроз капију на Мађарско-српској граници.
2015: Мигранти праћени полицијом, док ходају пољима од села Ригонце ка избегличком кампу у Брежицама, 3. октобар у Ригонцу. Данас: Жена вози бицикл истим тим пољем.
2015: Мигранти улазе на станицу Келети, централна Будимпешта, Мађарска, пошто је поново отворена 3. септембра. Данас: Путници чекају возове.
2015: Мигранти спавају у транзитној зони на станици Келети у централној Будимпешти, која је затворена, 2. септембар. Данас: Подземни пролаз је празан.
2015: Жена пребире по одећи на железничкој станици Келети, Будимпешта, Мађарска, 14. септембар. Данас: Човек хода опустелим простором. 
2015: Мигранти чекају испред станице Келети, у централној Будимпешти (Мађарска) да их аутобуси одвезу у Аустрију, 4. септембра. Данас: Људи ходају празним пролазом.
2015: Мигранти окупљени у транзитној зони у близини станице Келети у централној Будимпешти, 1. септембра. Данас: Празан подземни пролаз.
2015: Мађарски полицајац помаже сиријском мигранту, који се онесвестио у великој групи која чека укрцавања у воз за Аустрију на станици Келети, 10. септембра. Данас: Путницима је изгледа досадно док чекају возове. 
2015: Мигранти се пробијају кроз полицијске кордоне на станици у Товарнику (Хрватска) да би ушли у воз за Загреб, 17. септембра. Данас: Пуста ограда.
2015: Мигранти у транзитној зони у близини станице Келети у нтралном делу Будимпеште, 1. септембра. Данас: Улична светла сијају жутом светлошћу. 
2015: Мигранти се пробијају кроз полицијске кордоне на станици у Товарнику да би се укрцали у воз за Загреб, 17. септембар, Товарник, Хрватска. Данас: Нигде живе душе.
2015: Мигранти спавају у транзитној зони станице Келети у центру Будимпеште, која је затворена за њих, 2. септембар. Данас: Празна зона.
2015: Мигранти, који су управо прешли границу из Србије у Мађарску, ходају пригом која спаја две државе у близини села Роске, 28. августа, у близини Сегедина (Мађарска). Данас: Трачнице су пусте.
2015: Мигранти протествују испред станице Келети, која је за њих затворена, 2. септембар, центар Будимпеште. Данас: Пар пролази.
2015: Породица ммиграната се спрема да уђе у воз који одлази за аустријску границу, на станици Келети, 10. септембар, Будимпешта (Мађарска). Данас: Усамљени путник се спреа да уђе у воз.
2015: Мађарска полиција чува главни улаз, док мигранти протествују испред станице Келети, центрана Будимпешта, пошто је станица затворена за мигранте, нешт раније 1. септембра (Будимпешта, Мађарска). Данас: Нема потребе за чуварима.
2015: Мигранти, који су одбили да оду у регистрациони центар Роске, ходају поред аутопута 7. септембра (Роске, Мађарска). Данас: Аутомобили пролазе.
Опасности: Затварање балканске руте је значило да је нова могућност за мигранте да плове до Италије, или Шпаније. Међутим, ово може да буде веома опасно. На фотографији: Брод се преврће на путу за Италију.
Где су сада? Сиријска избегличка породица стиже у своје нове домове на острву Бјут, 4. децембра 2015., у Ротсију, острво Бјут, Шкотска.
Алтернативни правац: Како је блкански правац постао тежак, банде кријумчара људи су се окренуле Средоземљу. As the Balkan route became more difficult people smuggling gangs have switched their attention to the Mediterranean. Бродови су, међутим, слаби и пренатрпани. На фотографији су две групе миграната (лево) на трупу преврнутог брода, у близини либијске обале и (десно) спашени од стране шпанске фрегате.
Нови почетак: Избеглице са "Косова" стижу на аеродром у Прествику, одлазе пистом из авиона и улазе у Шкотску, где ће да им буде омогућен ннови животни почетак. 
Ризичан пут: Мигранти из Африке фотографисани како се држе за свој преоптерећени гумени чамац, у близини обале италијанског острва Лампедуза. Спасилачки брод "Водолија" добротворне организације "SOS Mediterranee" се види у позадини. Он их је спасао.
Нови живот: Мигранти чекају аутобус исспред Прихватног логора за мигранте на периферији немачког града Гизена. 
Нови град: Ромски имигранти седе на клупама и окупљају се на Сергелс Торг јавном ргу у близини стокхолмске Централне станице, Шведска. 
Избеглице, укључујући и малу децу, су прихваћени на обали у луци Порто Емпедокле у јужној Сицилији, пошто их је спасао брод итлијанске морнарице. Број оних који пелазе Средоземље је овог лета поново нагло порастао.
Извор: Дејли Мејл Онлајн| Аутор: Чарли Мор| Објављено: 26 јул 2016.

No comments:

Post a Comment