Friday, July 22, 2016

ТУРСКО-ЕУ ОДНОСИ ГЛЕДАНИ ТУРСКИМ ОЧИМА

Зашто Европа не може 
да дозволи да Турска клизне 
у ауторитативни хаос




пише
BARÇIN YİNANÇ
Теорије завере противника председника Теџепа Тајипа Ердогана: "Пропали државни удар је ишао на руку Ердогану, па мора да га је он и планирао", није била изненађење. Оно што је било изненађујуће је да су те тврдње, које нису биле поткрепљене никаквим емпиријским доказима, долазиле од стране западних колега.
Ово уверење, међу неким иностраним посматрачима у Турској, је у донекле разумљиво. Ово је земља коју воле и боли их да је виде како клизи у исламски ауторитативни режим. Будућност њихове деце је у питању, тако да им емоције и антипатија према Ердогану оптерећује рационалну анализу.
Али шта је са посматрачима на Западу? Шта њих тера да износе ове недоказане тврдње? На жалост, то приписујем оријентализму (предрасудама према истоку - прим. ЛГ) и незнању, што их упућује да мисле да први човек државе у земљи каква је Турска може да организује лажни државни удар и учврсти своју моћ на рачун стотина мртвих.
У њиховим очима, Турска је држава Средњег Истока, само још једна банана република трећег света.
Након неуспелог пуча у Турској, видела сам коментаре на фејсбуку који су говорили ствари као: "До сада сам покушао да уверим своје пријатеље у иностраству да је Турска европска држава, а не средњеисточна. Више то не могу да тврдим."

Виши официри вође државног удара у Турској - укључујући и бившег команданта ваздухопловства генерала Акина Озтурка (Akin Ozturk) (први у центру) - су се појавили пред судом суочени са оптужбама за формирање оружане терористичке групе. Турцима није сметало да подрже формирање оружаних терористичких група у Аутономној Покрајини Косово и Метохија, Републике Србије, па и у Босни и Херцеговини. Када се руши друга држава онда то може, када мечка заигра у сопственој кући онда је "формирање оружаних терористичких група" злочин за који се прети и смртном казном. Е, некада поносна земљо Србијо, где си стигла када свака шуша може да те .....
У чланку објављенм на СиЕнЕнн вебсајту, Џени Вајт, професор турских студија на Универзитету у Сокхолму, је написала: "До петка после подне, Турска је била поуздана и стабилна, мада проблематична, држава која је служила као тампон између Европе и нестабилног Средњег Истока и партнер Сједињених Америчких Држава. Војна акција, чији резултати су још нејасни, је отргла Турску од Европе и сместила је јасно на Средњи Исток."
Међутим, чињеница да је пуч пропао, показује да Турска није као остале средњеисточне државе, где власт може да буде промењена упереним оружје.
Наводећи све ово, од самог почетка пуча неки од нас су предвидели да ће да буде спречен, али да ће на несрећу да  учврсти Ердоганову ауторитативну владавину. Ово, наравно, не иде у корист турске демократије.
Ако ерозија главних принципа демократије - као што су независно судство, слобода медијума, слобода науке и образовања и слобода говора - која је почела током Ердоганове владавине, настави да се убрзава, онда ћемо да видимо Турску како прелази у категорију исламског ауторитативног режима, средњеисточног типа. Док се кратковиди турски скептици у Европи можда веселе оваквом прелазу, он би апсолутно био против интереса европских демократија.  
Избегличка криза, као и тероризам Исламске државе Ирака и Леванта (Islamic State of Iraq and the Levant - ISIL) су показали да Европа не може да остане имуна на распад Средњег Истока. Дијалог и сарадња Турске и ЕУ су показали критичан допринос Турске безбедности и добробити ЕУ.  У ствари, добит је обострана, пошто Турска осећа последице дешавања на Средњем Истоку. Оваква ситуација обостране користи не може да се настави уколико Турска не остане демократска земља. Помисао да то може да се настави са једним ауторитативним исламским режимом у Турској, је чиста заблуда. 
Садашња сарадња је могућа само зато што, у Турској, још увек постоји значајан број људи и институција који подржавају универзалне вредности. Помак ка аутотаритарности би довео до пропадања ових институција и одлива мозгова из Турске. Могао би да дође дан, када би Европа морала да се суочи са државом у којој руља која виче "Алах је највећи" (“Allahu Akbar”) да заустави тенкове, више неће да слуша ни своје вође.
ЕУ и њене државе чланице би требале да пошаљу кристално јасне поруке да подржавају Турску и њеној борби против Фетула Гуленовог (Fethullah Gülen) покрета, који изгледа стоји иза овог пуча. Они би требали да пруже конкретну подршку којом би подупрли овакве поруке.
У исто време они би требали да буду веома опрезни у изражавању критике кад год виде недемократски потез. Не треба да чекају, примера ради, да турски Парламент покрене дискусију о враћњу смртне казне. Уместо изражавања претње да "Турска не може да буде члан ЕУ ако врати смртну казну", требало би да се користе сви канали за дијалог - на државном и вандржавном нивоу (формалном и неформланом - прим. ЛГ) - да се објасни зашто то не би било у најбољем интересу Турске.

 Турска привремено укида
 Европски споразум
о људским правима

Турска ће привремено да укине примену своје обавезе која проистиче из Европског спразума о људским правима (European Convention on Human Rights - ECHR) сагласно проглашењу ванредног стања у држави, рекао је високи владим званичник уз уверавање да основна права и слободе неће да буду угрожени током овог периода.


"Француска је, такође, прогласила ванредно стање. И они су укинули ECHR на основу члана 15 овог Споразума", рекао је, 21. јула,  Нуман Куртумлуш (Numan Kurtulmuş), заменик премијера и гласоговорник Владе, групи шефова медијумских бироа.
"Проглашење ванредног стања није противно ECHR", рекао је он, додајући да ће Турска званичном изјавом да објави укидање ECHR. 
Члан 15 налаже: "У вемену рата или других јавних опасности које су претња по живот нације, свака страна висока потписница може да педузме мере које одступају од њених обавеза по овом Споразуму у мери коју захтева ситуација, под условом да те мере нису у супротности са другим обавезама међународног права."
Ванредно стање ће да омогући Влади да се бори против завереника пучиста и да потпуно очисти државни апарат од чланова Гуленистичке органзације, рекао је Куртумлуш. "Желим да гарантујем да основна права и слободе, као и нормалан свакодневни живот неће овим да буду ометени. Наши грађани не треба да имају икаквих бојазни."
Више о овоме, како се ситуација буде развјала ...... 
[Извор: HÜRRYET| Оригинално постављено: 21. јула 2016]

No comments:

Post a Comment