Friday, June 24, 2016

Њ.В. КРАЉИЦА МАРИЈА - ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СМРТИ СРПСКЕ КРАЉИЦЕ

 
       Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра 


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Обележено 55 година од смрти  Њ.В. Краљице Марије у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу

Београд, 22. јун 2016. – Поменом и полагањем цвећа на гроб Њеног Величанства Краљице Марије у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележено је 55 година од њеног упокојења. Помен блаженопочившој Краљици служило је свештенство опленачког намесништва а у име Његовог Краљевског Височаства Престолонаследника Александра цвеће на Краљичин гроб положио је г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета, заједно са г-дином Драганом Рељићем, директором Задужбине Краља Петра I.
Њ.В. Краљица Марија од Југославије била је кћерка Њ.В. Краља Фердинанда од Румуније и Њ. В. Краљице Марије од Румуније (кћерке Њ.К.В. Принца Алфреда, Војводе од Единбурга, сина Краљице Викторије од Велике Британије). Краљица је рођена у Готи, у Турингији у Немачкој, 6. јануара 1900, а умрла у Лондону, 22. јуна 1961. Њено Величанство удала се за Њ.В. Краља Александра I од Југославије у Београду, 8. јуна 1922, и са њим имала три сина –Престолонаследника Петра (касније Њ.В. Краља Петра II, оца Њ.К.В. Престолонаследника Александра) и Краљевиће Томислава и Андреја.
Била је веома омиљена у српском народу. У традиционалном друштву тадашње Србије, била је узор смерне супруге и мајке. Била је активна у добротворним организацијама. После убиства Њ.В. Краља Александра у Марсељу, 9. октобра 1934. остала је да се брине о синовима и спрема Петра да преузме краљевске дужности када постане пунолетан. Када је краљ Петар II ступио на престо 28. марта 1941. она је постала краљица-мајка. Током Другог светског рата учествовала је у раду Црвеног крста преко кога је слала хуманитарну помоћ у Југославију али се није потписивала својим именом већ псеудонимом Марија К. Ђорђевић.
После Другог светског рата скромно је живела у Енглеској на имању у Кенту. Шарл де Гол је 1959. одликовао великим крстом Ордена легије части. Умрла је 22. јуна 1961. у Лондону и сахрањена у Краљевском гробљу Фрогмор у Виндзору. Њени посмртни остаци су ексхумирани и пренети у Србију 29. априла 2013. године, да би 26. маја 2013. у оквиру државне сахране били сахрањени на Опленцу, у породичном маузолеју Краљевске породице у Цркви Светог Ђорђа.

Односи с јавношћу

Краљевски Двор, Београд 11040, Србија 

No comments:

Post a Comment