Monday, June 6, 2016

РАЗГОВОРИ О ПРИСТУПАЊУ СРБИЈЕ ЕУ СУ ЗАУСТАВЉЕНИ ЗБОГ ПИТАЊА САНКЦИЈА РУСИЈИ, НЕ ЗБОГ ХРВАТСКЕ!

Хрватија је престала са спречавањем приласка Србије Европској унији у среду, али ако Србија заиста жели да убрза процес, морала би - као Црна гора - да се придружи санкцијама ЕУ Русији, како су навели извори из Брисела, новинама „Данас“.

Заустављање процеса приступања Србије Европској унији се приписује захтевима суседне Хрватије, али прави камен спотицања је одбијање Србије да се придружи санкцијама против Русије, признали су дипломатски извори из Брисела и Београда, српским новинама „Данас“.

Дипломате ЕУ су објавиле, прошле среде, изненадан обрт у процесу придруживања Србије ЕУ, и да ће Преговарачка поглавља 23 и 24 да буду отворена до краја јуна, као што је планирано, пошто је Хрватија постала последња чланица ЕУ, која је дала сагласност.

Поглавља су у оквиру 35 области у којима ЕУ тражи од држава кандидата да примене реформе. Два поглавља, која су наведена, се тичу питања судства и људских права, као и безбедности, миграција и веза шенгенске зоне и слободе кретања.

Хрватија је, како се наводи, једина земља из групе од 28 чланица, која спречава отварање поглавља 23 и, како је речено, не слаже се са Београдом о политичком положају хрватијанске мањине у Србији, као и како земље региона планирају да судски гоне оне који су осумњичени за ратне злочине током рата деведесетих у Југославији.

„Данас“ извештава да званичници ЕУ верују да Србија и Хрватија би требало да решавају своје несугласице билатералним разговорима, а не кроз процес приступања Србије Европској унији.

Они су изјавили, овим новинама, да ће Брисел да убрза пут Србије у ЕУ, као што је учињено у случају суседне Црне горе, ако се Београд придружи Подгорици у приступању Северноатлантском савезу (NATO) и санкцијама против Русије.
Извори листа „Данас“ дају пример Црне горе, која је брзо пролази кроз поступак приступања ЕУ и има потпуно другачији политички приступ, пошто се Подгорица удаљила од Москве, поставила санкције Русији и тиме омогућила да се врата ЕУ и Северноатлантског савеза брже отвор, како се наводи у овим новинама.

Српски политички аналитичар Драгомир Анђелковић је, прошле среде, изјавио за „Телеграф“ да је блокада процеса приступања Србије Европској унији прекинута последњим састанком српског председника Владе Александра Вучића и руског председника Владимира Путина.

Према овом аналитичару, Београд је исказујући блиске везе са Москвом, принудио земље Запада, које су подржавале вето Хрватије, да се повуку.

„Састанак између Вучића и Путина је имао велики утицај на неке западне силе, зато што је показао да Србија има геополитичку алтернативу и да је подржана од велике силе каква је Русија. Ово је разлог зашто су поједине западне силе притисле Хрватију да престане да блокира односе српске преговоре са ЕУ што је пре могуће“, рекао је Анђелковић.
Извор: Спутњик| Постављен оригинал: 02. 06. 2016.

No comments:

Post a Comment